Investeren in assistentiewoningen: veiliger een hoger rendement halen

Active Retired Seniors, Two Old Men Playing Chess At Park

Investeren in assistentiewoningen: ja! Maar wees kritisch!

Op dit moment is bijna één op de vijf Vlamingen 65-plusser. Tegen 2030 wordt dit bijna één op de vier. In het kort, de oprukkende vergrijzing is een feit. Vandaag investeren in assistentiewoningen – de vroegere serviceflats – staat daarom ook gelijk aan investeren in een groeimarkt.

Een assistentiewoning is bestemd voor ouderen die zelfstandig kunnen en willen blijven wonen, maar graag beroep willen doen op bepaalde gemeenschappelijke diensten, zoals poetshulp, thuisverpleging, warme maaltijden … .

We onderscheiden drie belangrijke criteria waaraan een assistentiewoning moet voldoen om een waardevolle en veilige belegging te kunnen zijn:

Locatie, locatie, locatie

Uiteraard kies je altijd voor assistentiewoningen op een toplocatie, dit wil zeggen centraal gelegen en nabij openbaar vervoer. Senioren blijven graag (sociaal) actief, ook als vervoer met een wagen geen evidentie meer is. Wonen in afgelegen dorpjes mag dan wel idyllisch lijken, het vergroot het isolement van de bewoners en beknot hun mogelijkheden tot activiteiten als winkelen, marktjes lopen, naar de bakker of de kapper gaan, het bezoek aan bibliotheken of cafeetjes, ….

Erkenning door het Agentschap Zorg & Gezondheid

Een Groep van Assistentiewoningen kan een erkenning aanvragen bij het Agentschap Zorg & Gezondheid. Om deze erkenning te krijgen moet aan bepaalde voorwaarden voldaan zijn inzake (1) zorg- en dienstverlening door de beheersinstantie (regelgeving omtrent de kwaliteit van zorgverlening, dagprijs, …), (2) omkadering door de beheersinstantie (bv. aanwezigheid van een woonassistent) en (3) infrastructuur (bv. ontmoetingsruimtes, toegankelijkheid rolstoelen, …).

Enkel voor Groepen van Assistentiewoningen die een erkenning verkregen bij het Agentschap Zorg & Gezondheid geldt een verlaagd BTW-tarief van 12% en een vrijstelling van Onroerende Voorheffing.

Als investeerder in assistentiewoningen heb je dankzij deze erkenning dus niet alleen een kwaliteitslabel op zak (wat een betere verhuurbaarheid garandeert), je bent ook meteen zeker van een lagere kost en dus van een hoger rendement.

Woonassistentie : kies voor ervaring en continuïteit

Kies altijd voor een Groep van Assistentiewoningen met een ervaren woonzorgassistent. De ontvangst van nieuwe bewoners, een professioneel en vriendelijk luisterend oor, het opvolgen van thuishulp en eventuele thuisverpleging, de organisatie van het reilen en zeilen, … bepalen in grote mate de beleving en sfeer binnen een Groep van Assistentiewoningen. Het zijn ook allemaal diensten die geleverd worden door de woonassistent. Kijk dus steeds na dat de woonassistent ervaring en continuïteit kan bieden, zodat uw huurders zich veilig en in goede handen weten.

Een interessante belegging dus

Als ze voldoen aan voormelde voorwaarden lijkt investeren in assistentiewoningen vandaag sowieso een interessant belegging. En wel hierom:

De fiscale voordelen ten opzichte van ander vastgoed zijn niet min. U geniet van een verlaagd BTW-tarief en een volledige vrijstelling van onroerende voorheffing.

Gezien de toenemende vergrijzing is de assistentiewoning een type vastgoed met veel potentieel. Nu al zijn er wachtlijsten voor dergelijke woningen, de vraag zal in de toekomst alleen maar toenemen.

Je garandeert jezelf een zorgeloze toekomst. Eens je zelf de 65 voorbij bent, kan je er – indien gewenst – zelf je intrek in nemen. Reden te meer overigens om kristisch te werk te gaan bij je keuze.

Stabiele huurders: 65-plussers fladderen niet meer rond van gemeente naar gemeente. Je kan rekenen op een contract van langere duur.

Assistentiewoningen raken vlot verhuurd. Voor je rendement kan je op twee oren slapen. Ook op langere termijn – als je de woning wil verkopen – kan je rekenen op een fikse meerwaarde.

Een voorbeeldprojecten :

Een eerste veelbelovend voorbeeld van een ontwikkeling die voldoet aan voormelde criteria is het nieuwe Prinsenhof op de Vlasmarkt te Dendermonde.

In 2017 wordt het huidige Zwartzusterklooster daar omgevormd tot een Groep van erkende Assistentiewoningen, in en achter het statige neogothisch klooster gelegen.

Een unieke woonervaring is daarom verzekerd, voor de assistentiewoningen in het klooster, maar ook voor de nieuwbouw units – allen met zicht op de prachtige achtergevel  en binnentuin.

Het project omvat 82 assistentiewoningen, waarvan 54 woningen opgetrokken worden in het klooster. Achteraan rond de binnentuin worden 28 nieuwbouw assistentiewoningen opgericht, verdeeld over 2 kleinere, strakke gebouwen.

De eerste infosessies zullen plaatsvinden op 17/11, 19/11 en 20/11. Meer info vindt u hier : Assistentiewoningen in Prinsenhof-Dendermonde

Een ander voorbeeld van een Groep van Assistentiewoningen is het nieuwe project Gaudium-Mol.

Begin 2017 worden 64 assistentiewoningen opgericht op een steenworp van Mol-centrum. Het gebouw wordt opgetrokken rond een prachtige groene binnentuin en voorziet in zeer ruime gemeenschappelijke ruimtes en terrassen. De woonzorgassistentie wordt verstrekt door Familiehulp (68 jaar ervaring, meer dan 12.000 medewerkers!).

Gaudium-Mol wordt opgericht volgens de strengste normen en zal beschikken over al de nodige erkenningen.

De commercialisatie werd onlangs opgestart. Meer info vindt u hier : Assistentiewoningen in Mol-centrum

Preview07-Mol03.jpg

Gaudium-Mol : erkende assistentiewoningen op een toplocatie, opgericht rond een prachtige binnentuin.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s